Edelstaal en Metaal design, maar welk materiaal is het nou eigenlijk?

Edelstaal en Metaal design, maar welk materiaal is het nou eigenlijk?

Regelmatig worden vragen gesteld over de gebruikte materialen van de edelstalen en Metaal Design sierringen. Maar ook over de sluiting van de banden en het uurwerk. In deze blog duiken we in de wereld van metalen, legeringen en hoe 'edel' edelmetaal wel is.

Sierringen van metaal

In de collectie sierringen vinden we zilveredelstaal en Metaal Design

De zilveren Deja Vu sierringen worden met de hand gemaakt van 925 -sterling- zilver. Het getal '925' is een aanduiding voor het gehalte zilver dat is gebruikt in de legering (samenstelling). Bij deze aanduiding is dat 92,5% zilver en 7.5% koper of een ander metaal.

Edelstaal wordt gebruikt om de collectie roestvast stalen (RVS) sierringen aan te duiden. RVS is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Eigenlijk bestaat 'roestvrij' niet omdat een heel dun laagje oxidevorming -roest dus- er pas voor zorgt dat de rest van het metaal niet oxideert. Daarom spreken de kenners over 'roestvast'.

In de collectie Metaal Design vinden we gegoten sierringen en tombak sierringen.
De gegoten sierringen worden gemaakt van een wisselende legering metalen, afhankelijk van het proces dat is gebruikt bij het vervaardigen van de sierringen. Om oxidatie tegen te gaan wordt via een chemisch -galvanisch- proces een beschermlaag aangebracht. Je herkent de gegoten sierringen aan de artikelcode startend met 'DJV-GU'.
De tombak sierringen worden gemaakt van een legering met veel koper. Dit zorgt ervoor dat het eindproduct niet roest en blijft glanzen. Daarnaast is het zachter en daardoor makkelijker te bewerken. De tombak sierringen herken je aan de artikelcode startend met 'DJV-TO'.

De uurwerken

De uurwerken, zowel de Classic als de Basic Line, worden gemaakt van RVS. Zowel de behuizing, de deksel en de wijzerplaat.

Is het nikkelvrij?

De Deja Vu uurwerken, sluitingen van de banden en de metalen banden zijn nikkel-arm. Ze bevatten dus altijd een beetje nikkel. We noemen het bewust niet nikkel-vrij, omdat echt nikkel-vrij niet bestaat. Nikkel wordt toegevoegd aan een legering om het bepaalde kenmerken te geven. Het is producenten gelukt om legeringen met heel weinig nikkel te maken en toch dezelfde kenmerken te behouden, maar er is dus altijd een beetje nikkel aanwezig.
Als je een nikkel-allergie hebt en je hebt normaal gesproken geen last van die allergie door 'nikkelvrije' sierraden te dragen, dan zal het dragen van de nikkel-arme Deja Vu uurwerken geen probleem opleveren.

Naslag

Zilver: https://nl.wikipedia.org/wiki/Zilver

Roestvast staal: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roestvast_staal

Tombak: https://nl.wikipedia.org/wiki/Tombak_(legering)

Vragen? Neem contact op!

Heb je na het lezen vragen over de samenstelling, neem dan contact met ons op.

Blog archief
x